Spolek OROT Brno

Táborská 3201/84, Brno, 615 00
Lenka Veselá: 739 555 459
Iva Komárková: 775 936 540
orotbrno@seznam.cz

Kontaktujte nás

Novinky

Přihlaste se k odběru novinek:

Pesachový recept

13.04.2017 11:18
Suroviny:
1 kg špenátu (možno česnek medvědí)
3-4 vajíčka
25 dkg sýru
muškátový květ nebo strouhaný oříšek
3 stroužky česneku (nemusí být)
cibulka (nemusí být)
8 macesů
olivový olej
sůl
voda nebo mléko
 
Postup:
1) Špenát lehce podusíme v trošce vody na nejmenším plameni. Nejlepší použít čerstvý, dá se použít i mražený, sekaný, ale ne protlak. Pokud používáme mražený špenát, tento krok vynecháme.
2) Do špenátu zamícháme 3-4 vajíčka, 25 dkg strouhaného sýru. Nejlepší je Grand Moravia, lze např. i balkán, v tom případě už nedosolujeme. Přidáme trochu muškátovéoh květu nebo strouhaného oříšku, můžeme přidat 3 stroužky rozmačkaného česneku, kdo má rád a má doma cibuli, může ji přidat na másle osmaženou, drobně nakrájenou. Vynikající je přidat česnek medvědí, jehož listy jen opláchneme, posekáme, předem nevaříme.
3) Pekáč vymažeme olejem nebo máslem, dva macesy na krátkou dobu celé namočíme do vody nebo do mléka, dáme na sebe do pekáče dva, na ně rozložíme část připraveného špenáteu. Celkem použijeme 8 macesů, takže uděláme čtyři vrstvy, vždy po dvou macesech. Nakonec dáme nahoru dva macesy krátce namočené, pokapeme olivovým olejem a dáme zapéct.
4) Můžeme plnit i masem, v tom případě vynecháme sýr a macesy namáčíme ve vodě. Okořeníme podle vlastní chuti.
Dobrou chuť!